Dijital pazarlama nedir sorusu internet erişim ağının artmasıyla sıklıkla gündeme geliyor. Bu sorgulamanın esas kaynağı aslında geleneksel pazarlamanın yetersiz kaldığını düşünmemizdir. Gerek ulusal gerekse de uluslararası ticarette internet kullanımının artışı işletmelerde büyük avantajları beraberinde getirdi. O halde önemi gittikçe artan bu dijital pazarlamayı gelin yakından inceleyelim.
Dijital pazarlama, teknolojiyi internet temelli kullanarak etkili ve kapsamlı tanıtım faaliyetlerini geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen bir pazarlama biçimidir. Dijital pazarlamanın belki de en önemli becerisi; bireyin özellikleriyle sınırlı kalmayıp, davranışlarına göre pazarlama yapması ve bir kişiye hitap etme becerisidir.
Kısaca diyebiliriz ki dijital pazarlama, hedef kitle ile işletme arasındaki tüm ilişkileri ve iletişimi sağlayan bir köprüdür. Peki, dijital pazarlamayı hangi araçlarla yapabiliriz, şimdi bunlara bir göz atalım.
Dijital Pazarlama Araçları
Ürün ve hizmetlerin geniş hedef kitlelere tanıtılması ve geri dönüşlerin alınmasında yaygın kullanılan birçok dijital pazarlama araçları vardır. Bu kısımda en sık ve en etkili olan araçları sizlere aktaracağız.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
SEO, temelde arama motorlarının içeriğine ilişkin yapılan iyileştirmeleri kapsar. Bu araçla sitenizi arama motorlarında daha yüksek sıralara yükseltebilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu sayesinde kullanıcılar internet sitesine daha kolay erişir, aradıkları özelliklere ve niteliklere daha ilgi çekici bir şekilde ulaşır. SEO kullanmadaki temel amaç, internet kullanıcıların veya tüketicilerin hızlı bir şekilde beklentilerine en uygun sonuçları sunmaktır. Eğer bir işletmeniz varsa ve rekabet üstünlüğü sağlamak istiyorsanız arama motoru optimizasyonu yapmanız gerekir.
SEO ile sitenize trafik çekmek için aşağıdaki 3 yolu kullanabilirsiniz. Bunlar;
- Site içi SEO: Bir sitenin sayfasındaki tüm içeriğe odaklanır. Yani siteniz ne ile ilgili? Bunu anlamaya yardımcı olur. Meta başlığı ve açıklaması, başlık etiketleri, site içi dahili bağlantılar, gibi özellikleri optimize etmek gerekir.
- Site dışı SEO: Arama motorundaki sıralamanızı etkilemek amacıyla web sitenizin dışında gerçekleştirdiğiniz faaliyetlerdir. Örneğin, saygın web sitelerinin, sayfaların sizin web sitenize bağlantı vermesi site dışı SEO çalışmasıdır.
- Teknik SEO: Sitelerin yazılımsal olarak incelendiği Seo uygulamalarının bütünüdür. Yani sitenizin arka planı ve sayfanızın kodlanmasını içerir. Görsel sıkıştırma, yapılandırılmış veriler, CSS dosya optimizasyonu gibi çalışma alanları vardır.
İçerik Pazarlama
İşletmeler rekabet güçlerini kaybetmemek için internetin getirdiği değişim ve dönüşümlere ayak uydurmalıdır. Bu noktada içerik pazarlama önemli hale gelir. Burada amaç, ürünlerin veya hizmetlerin tüketicileri bilgilendirmesidir. Kullanıcılara “değerli” ve “sürekli” içerik sunmayı esas alan pazarlama türüdür. Bunu yapmak için birkaç yöntem mevcuttur:
- Blog yazıları
- E-kitaplar ve araştırma dosyaları
- İnfografikler (Bilgi grafikleri)
- Sosyal medya
- Mobil uygulamalar
Sosyal Medya Pazarlamacılığı
Eğer marka bilinirliğinizi, trafiğinizi arttırmayı ve şirketinize potansiyel müşterilerinizi oluşturmak veya artırmayı hedefliyorsanız sosyal medyayı efektif kullanmanız gerekir. Burada içeriklerinizin pazarlamasını yaparak tanınırlığınızı arttırabilirsiniz. Bunun için kullanacağınız kanallar şunlardır:
- Snapchat
Performans Pazarlama
PPC, işletmelerin hedef kitlesine ulaşmasını sağlayan en önemli online pazarlama yöntemlerinden biridir. Açılımı Pay Per Click olup, Türkçede “Tıklama başına ödeme” anlamına gelir. Esasında tıklama başına bir maliyet vardır. İşletmeler reklam verdiğinde tıklama başına yayıncılara ödeme yapar. Ayrıca bu yöntem yalnızca Google reklam kanalı olmayıp başka kanalları da içine alır. Bunlar:
- Facebook Ücretli Reklamları
- Twitter Reklam Kampanyaları
- LinkedIn Sponsorlu Mesajlar
- Google Ads Reklamları
Satış Ortaklığı Pazarlamacılığı (Affiliate Marketing)
Satış ortaklığı pazarlamacılığı marka oluşturma ya da yeni müşteriler kazanma noktasında performansa dayalı bir pazarlama türüdür. Diğer bir deyişle bir başkasının ürün veya hizmetlerini kendi sitenizde tanıtmak için bir komisyon almanız şeklinde tanımlayabiliriz. Peki, nasıl yapabilirsiniz? Örneğin; YouTube Partner programı ile video reklamlar sunarak ya da sosyal medya hesaplarınızdan ilgili işletmelere dair linkler paylaşarak yapabilirsiniz.
Yerel Reklamcılık
Yerel reklamcılık markaların reklam faaliyetlerini yaptıkları ülkelerin pazarlarına uygun üretimleri esas alır. Diğer bir deyişle, yerel pazarlara uygun şekilde reklam konumlandırma çabası olarak söyleyebiliriz. Örneğin Coca-Cola’nın Ramazan ayıyla ilişkilendirerek reklam yapmasıdır.
Pazarlama Otomasyonu
Pazarlama otomasyonu işletmelerin hedef kitleleriyle doğru platformda buluşmasını ve uygun içeriklerle iletişim kurmasını sağlar. Başka bir deyişle pazarlama faaliyetlerinizin otomatikleşmesini sağlamak için kullanılan bir yazılımdır. Tekrarlı olarak elle yapacağınız pazarlama faaliyetleri yerine otomatikleştirmeyi kullanarak daha efektif yapabilirsiniz. Örneğin;
- E-posta bültenleri
- Sosyal medya yazı pazarlamacılığı
- Müşteri odaklı iş akışları
- Kampanya izleme ve raporlama
E-Posta Pazarlamacılığı
E-posta pazarlamacılığı ile şirketler hedef kitleleri ile iletişim kurabilir. Burada genellikle içerikleri, indirimleri veya etkinlikleri e-posta yoluyla tüketicilere bildirirsiniz. İşletmeler bu yolla insanları sitelerine yönlendirir.
Online Halkla İlişkiler
Online halkla ilişkiler, işletmeniz ve işletmenizdeki çalışanlarınız, müşterileriniz, yatırımcılarınız gibi topluluklarda güven inşasını yaratmak amacıyla kullanabilirsiniz. Bunu aşağıdaki kanallar aracılığıyla yapabilirsiniz.
- Sosyal medya üzerinden gazetecilere erişerek
- Şirketinizle ilgili online değerlendirmelerde etkileşimlerde bulunarak
- Sitenizde veya bloglarda yorumlarda bulunarak
Inbound Pazarlama
Bir işletme olarak potansiyel müşterilerinizi web sitenize çekmek istiyorsunuz. Hatta web sitenize doğru bir trafik almak istiyorsunuz. O halde, bu pazarlama yöntemini aktif kullanmanız gerekir. Çünkü Inbound pazarlama, müşterilerinizin ilgisini çekmek ve satın alma aşamasında onları cezbetmek üzerine kurulmuş bir pazarlama yöntemidir. Yukarıdaki pazarlama tekniklerini en verimli şekilde uyguladığınızda Inbound pazarlama yapmış olursunuz.
Dijital Pazarlamanın 6 Avantajı
Geleneksel pazarlama yöntemlerinde kullanılan yazılı basın, televizyon, radyo gibi araçlar yerini daha interaktif yöntemlere bırakmıştır. Bu yöntemler ise dijital pazarlamanın konusudur. Büyümeyi hedefleyen işletmelerin kullandığı dijital pazarlamanın avantajları da sayıca çoktur. O halde en önemli ve genel avantajlarını anlatmaya başlayalım.
Belirlenebilir Hedef Kitle
Dijital pazarlamada kullanılan özel teknikler sayesinde doğru ve ideal hedef kitleye ulaşmak mümkündür. Ayrıca bu durum geleneksel pazarlamaya oranla daha az maliyetlidir. İstediğiniz hedef kitleye ulaşmanızda sorun çıkmayacağı için boşa gidecek bir adım olmayacak. Bu da minimum bütçe ile maksimum verim almanızı sağlar.
Ölçülebilirlik
Tıklanma, görüntülenme sayıları gibi birtakım önemli veriler sayesinde daha etkin planlamalar yapabilirsiniz. Aynı zamanda maliyetleriniz ölçülebilirdir. Bu da bütçe açısından daha avantajlı durumda olmanıza fayda sağlar. Alacağınız bu sayısal veriler sayesinde yanlış giden durumlara karşı hemen önlem alma ve değiştirme gibi imkanlarınız vardır.
İnteraktif İletişim
İnternet kullanıcıları sizin reklamınızı gördüğünde direkt olarak iletişime geçebilir. Bunu yaparken e-mail atabilir, sosyal medyadan yorumlar yazabilir, site içerisinde bulunan online müşteri hizmetleriyle iletişime geçebilir. Yapılan araştırmalar dijital iletişim araçlarının %33 oranında daha etkili olduğunu gösteriyor.
Rekabet İçin Sayısız İmkanınız Var
Dijital pazarlama araçları ile istediğiniz hedef kitleye ulaşabileceğiniz için rekabet noktasında çok fazla imkana sahipsiniz. Ayrıca sitenizi geliştirdiğinizde ve kullanıcı deneyimini en iyi hale getirdiğinizde bunun yarattığı etkiyi görmemeniz imkansızdır. Bu sayede rekabette üst sıralarda yerinizi alabilirsiniz.
Müşterilerinizin Bilgilerini Edinebilirsiniz
Online sipariş veyahut e-mail bültenleri aracılığıyla müşterilerinize ait bilgileri edinebilirsiniz. Geleneksel pazarlama noktasında bu bilgileri almak ancak satış esnasında mümkün olabilir.
Müşteri Davranışlarının Analizi
İşletmelerin en büyük avantajlarından biri de Google Analytics sayesinde birçok rapora erişmesidir. Örneğin web sitesini ziyaret sıklığı, hangi anahtar kelimeyi kullanarak siteye ulaştıklarını, sitenizde hangi sayfalara daha çok tıkladıklarını, hangi web sitesinde daha çok zaman geçirdiklerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca reklam kampanyalarınızın performansına dair ölçümlere de sahip olursunuz.
Dijital Pazarlamadan Kimler Yararlanmalı?
Dijital ortamın sürekli değişim ve dönüşüm geçirdiği konusunda hemfikiriz. Bu durum dijital ortamda insanların bir kimlik ortaya koymasını sağlamaya başladı. İşletmelerin markalaşması da bu kimliğin bir parçasıdır. O halde diyebiliriz ki, dijital mecrada varlığınızı devam ettirebilmeniz için markalaşmayı önemsemelisiniz. Çünkü bu amaca yönelen ve rekabet eden işletmelerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
Bu sebeple kişisel bir marka yaratmak istiyorsanız veya markalaşma yolunda devam etmek istiyorsanız dijital pazarlamanın sunduğu imkanlardan olabildiğince yararlanmanız gerekir. İnternet dünyasında var olan herkesin dijital pazarlamaya hakim olması önemlidir. Çünkü ürün ve hizmetlerin internet aracılığıyla tanıtıldığı ve satıldığı bir ortamdayız. Bu sebeple tanıtım ve satış gibi hedefleri olan tüm kitlelerin dijital pazarlamadan yararlanması gerekir.
Peki, sadece şirketler için mi dijital pazarlama önemli? Elbette hayır. Dijital pazarlama ek gelir isteyen birçok kişinin de yararlanabileceği bir kaynaktır. Gerek ek gelir gerekse de yeni bir kariyer imkanı edinmek isteyen kişiler de bu alanda uzmanlaşabilir.
Şirketler için Dijital Pazarlama Neden Önemli?
Bu soruyu “Neden dijital pazarlama yapmalıyız?” şeklinde de genişletebiliriz. Çünkü çıktıları genel olarak aynıdır. Bir şirketin tanınırlığının artması, büyümesi, markalaşması için yukarıda anlattığımız dijital pazarlama araçlarını kullanmasını gerekli görürüz. Artık insanlar tanınır olan markalara daha çok güven duyuyor. Bu güven ise internet ortamındaki kullanıcı deneyimine göre şekillenir. Bir şirketin tüketicilere sunduğu kullanıcı deneyimi ne kadar efektif olursa, güven de o ölçüde şekilleniyor. Eğer bu kullanıcı deneyimini yaşatırsanız;
- İdeal hedef kitlenize ulaşırsınız.
- Çevrim içi satın alma oranlarınızı arttırırsınız.
- Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamaya göre daha büyük bir kitleye hitap edeceğinden, daha çok insana ulaşırsınız.
- Rekabet noktasında güçlü bir konuma yerleşirsiniz.